Hamile olunduğunun öğrenildiği andan itibaren anne adayları dönüşü olmayan bir yola girerler. O andan itibaren öncelikleri bebekleridir. Onların sağlıklı bir şekilde gelişmesi için tüm hayat tarzında değişikliklere giden anneler henüz hamile oldukları görünümlerinden anlaşılmaya başlamasa da gebelik belirtilerini ve vücutlarında bazı değişimleri yaşamaya başlarlar.
Hamilelik süreci baştan sonra kişisel özelliklere göre değişiklik gösterebilen ve her anne adayının farklı etkilendiği bir süreçtir. Bazı anne adayları gün boyu halsizlik, mide bulantısı ve iştahsızlık gibi belirtiler yaşarken bazı anne adayları günlük hayatlarında değişikliğe gitmelerine neden olacak durumlar yaşamazlar. Erken hamilelik döneminde genellikle mide ekşimesi, aşerme, kabızlık, yorgunluk, belirli yiyeceklere karşı koku hassasiyeti, tiksinti, hazımsızlık ya da baş ağrısı görülebilir. Bu dönemde anne adayının tuvalete gitme ihtiyacı da artar. Ayrıca anne adayları bu dönemde oldukça yoğun bir şekilde duygu değişimleri yaşamaya başlayabilirler.
7 Haftalık Gebelikte Bebeğin Değişim Süreci
Hamileliğin 7.haftasında bebek teknik olarak hala bir embriyo olup kuyruk sokumu kemiğinin uzantısı olan küçük bir kuyruğu vardır.
7 haftalık gebelikte bebeğin solunum ve sindirim sisteminin yanı sıra kasları ve lifleri de oluşmaya başlar. Ciğerlerin bulunduğu yerde küçük solunum yolları oluşmaya ve akciğerler hızla kırmızı kan hücresi üretmeye başlar.
Yedi haftalık gebelik sürecinde büyüme daha çok bebeğin baş bölgesinde gerçekleşir. Beyin hücreleri dakikada 100 hücre hızıyla oluşmaya devam eder. Beynin her iki yarım küresi bu dönemde çok hızlı bir gelişme sergiler.
Yedi haftalık gebe olan bir anne adayı artık hamilelik sürecinin ikinci ayındadır. 7 haftalık gebelikte anne adayında belirgin bir kilo alma ya da verme gözlenmez.
Bu dönemde bebeğin ağzı ve dili şekillenirken idrar üretmek için gerekli hazırlıklar da böbreklerde sürmektedir. Bu zamana kadar 3 takım böbrek değiştiren bebeğin bu haftada oluşan böbrekleri artık kalıcı böbrekler olma özelliğindedir. Ve vücuttaki atığı yönetme görevini üstlenirler. Bebek bir sonraki hafta idrar üretimine başlar. Bu idrarın çoğunluğu ilk başlarda amniyotik sıvıya boşaltılır sonra yeniden bebek tarafından tüketilir. Ve bu döngü bebek dünyaya gelene kadar devam eder.
Çok kısa bir süre içerisinde kolları ve bacakları oluşacak olan bebeğin gövdesinde kolları ve bacakları için çıkıntılar belirir. 7.haftada bebeğin apandisiti ve pankreası vardır. Ve sindirim sistemine yardımcı olma görevini üstlenecek insülin hormonunu üretmeye başlar. Aynı zamanda bebeğin bağırsaklarının büyümesi nedeniyle bedene oksijen ve besin taşıyan ayrı bir kan damarı bulunan göbek bölgesinde şişlik oluşur.
7 Haftalık Gebelikte Annenin Vücudundaki Değişimler
Gebeliğin 7.haftasında anne adayının rahmi bir önceki haftaya göre iki kat daha büyümüştür. Sabahları görülen mide bulantıları birçok anne için yemek yemeyi düşünmesi bile zor bir eylem haline getirebilir. Hormonlarda ve kan hacminde başlayan yükselme ile böbrekler süzülen ekstra sıvı nedeniyle anne adayları normale oranla çok daha sık tuvalet ihtiyacı hissedebilirler. Bu aynı zamanda rahmin büyümeye başlamasıyla birlikte oluşan basınçtan da kaynaklanır.
Anne adayları bu dönemde ciltlerinde bazı değişiklikler fark etmeye başlasa da bu her kadında farklı bir şekilde ortaya çıkabilir. Birçok anne adayının göğüs ölçüleri 7.haftadan itibaren büyümeye, göğüslerin çevresinde yağ toplanıp bölgedeki kan dolaşımı artmaya başlar. Buna bağlı olarak anne adayının göğüs uçları hassaslaşır ve kahverengi bir hal alır.
Anne adayının bağışıklık sistemi bir yandan bebeği kabullenmeye diğer yandan da hem anneyi hem bebeği korumaya adapte olur. Bu dönemde anne adayının sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulayarak doğal savunma mekanizmasını desteklemesi çok önemlidir.
Gebeliğin 7.haftasında taze olmayan gıdalardan, pastörize olmayan peynirlerden, çiğ deniz ürünlerinden, şarküteri ürünlerinden ve sağlık için zararlı olabilecek gıdalardan uzak durulmalıdır. Tüketilecek olan gıdalar çok iyi yıkanmalı; hayvansal ürünler, kırmızı et, deniz ürünleri ve kümes hayvanları çok iyi pişmiş bir şekilde ve sıcak olarak tüketilmelidir.
Anne adayları özellikle gebeliklerinin erken dönemlerinde sağlığı iyi olmayan kişilerden uzak durmaya özen göstermelidir. Ayrıca hayvanlarla olan ilişkilerde de dikkatli olunmalıdır. Kedi kumu parazit enfeksiyonlara, koyun ve kuzular ise düşüşe neden olabilecek enfeksiyonlara yol açabilmektedir.
7 Haftalık Gebelik Hakkında Merak Edilenler
7 haftalık bebek artık kalbi atan bir canlı olup çok net olmamakla birlikte ultrasonda görülebilir. Ortalama 2 gram ağırlığı 9-13 mm arasında boyu vardır. Dakikada ortalama 130-160 arası kalp atışı bulunur ve bu değer sağlıklı bir yetişkinin dakikadaki kalp atış hızının 2 katına denk gelir. Bu değerin dakikada 85’ten az olması sağlıksız olarak kabul edilerek bebek takibe alınır. 7 haftalık gebelikte bebek anne karnında hareket eder. Ancak bunun hissedilebilmesi mümkün değildir. Anne adayları bebeklerinin hareketini genelde 16 haftalık olmaları ile birlikte hissetmeye başlarlar. Eğer ikiz gebelik söz konusuysa 7.haftada bu da tespit edilebilmektedir.