DOĞUM ÇANTASI

Doğum çantası hazırlamak, hamilelik döneminin eğlenceli bir parçasıdır. Anne adayları, doğum sürecinde ihtiyaç duyulabilecek her şeyin bir arada olduğundan emin olmak isteyecek ve aylar öncesinden planlamalar yapacaktır. Doğum çantasında bulunması gerekenler genel ve kişisel ihtiyaçlara,  hedeflenen konfor seviyesine göre değişkenlik gösterebilir.

Doğum çantası nedir, neden önemlidir?

Hamileliğin sonunda bebeğin beklenen doğum tarihi geldiğinde, hastaneye giderken alınması gereken temel ihtiyaçların bir arada bulunduğu paketlere doğum çantası denir.

Güven ve kontrol sağlama duygusu, doğum sürecinin olumlu bir şekilde yönetilebilmesi için önemli etkenlerdir. Hastanede ihtiyaç duyulabilecek eşyaların bir arada bulunması, doğum yapılacak güne tam anlamıyla hazırlıklı olunması; kadının ilgisini yalnızca doğum anına vermesine yardımcı olacaktır.

Doğum çantası nasıl hazırlanmalı?

Doğum çantası hazırlarken panik ve endişe duygusundan mümkün olduğu kadar uzaklaşılmalıdır. Bu duygular ihtiyaç duyulan eşyaların göz ardı edilmesine, gerek duyulmayacak nesnelerin doğum çantasında yer edilmesine neden olabilir. Öncelikle planlama yapılmalı ve liste hazırlanmalıdır. Bu aşamada örnek listeler incelenerek kişiselleştirilebilir. Bazı eşyalar birden fazla gerekiyorsa not alınmalıdır. Hiçbir detayın unutulmaması adına, hazırlanan ve yerleştirilen malzemeler işaretlenmelidir.

Doğum çantasına konulacak kıyafetlerin ve bebek için gereken eşyaların tümü uygun şekillerde yıkanmalı, hijyenik hale getirilmeli ve özenli bir şekilde ambalajlanmalıdır. Başka eşyalarla temas halinde olmamasına dikkat edilmelidir.

Doğum çantası hazırlarken önemli bir kavram, doğumun hangi yöntemle gerçekleşeceğidir. Normal doğum sonrasında bir gece, sezaryen doğum sonrasında ise ortalama iki gece hastanede yatış süresi mevcuttur. Hazırlanan eşyaların miktarı genellikle bu faktöre göre belirlenir. Planlı sezaryen doğum haricinde doğumun nasıl meydana geleceğini belirlemek mümkün olmasa da, son günlerde değişiklik yapmak için esnek davranılmalıdır.

Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı?

Zaman, her gebelik için farklı seyirde ilerlemektedir. Bazı gebelikler, ilk günlerden itibaren riskli gebelik kategorisindedir ve daha hassas bir süreçle yönetilmektedir. Özellikle erken doğum riski olanların, doğum çantasını erken haftalarda hazırlamaları faydalıdır. Normal gebeliklerde ise, son aylık döneme girilmeden önce 36.hafta sonrasında hazırlanması uygundur.

Doğum çantasında olması gerekenler nelerdir?

Doğum çantasında annenin, bebeğin ve doğum sürecinde yer alacak refakatçının ihtiyaçlarını karşılayacak eşyalar bulunmalıdır.

Anne için gerekenler şöyledir:

  • Resmi evraklar ve belgeler: Hastanede, doğum yapacak kişinin kimlik bilgileri ve tıbbi kayıtları istenir. Hamilelik sürecinde veya öncesinde meydana gelen sağlık problemleri ile ilgili belgelerin doğum çantasında olması, gerekebilecek acil müdahaleler için önemlidir.
  • Kıyafetler: Doğum öncesinde ve sonrasında rahat kıyafetlerin giyilmesi konfor sağlayacaktır. Doğum çantasında bulunan kıyafetlerin niteliği oldukça önemlidir. Doğumdan önce kadının hareketlerini kısıtlamayacak, egzersiz yapmasına olanak tanıyacak ve yapılan tetkikler esnasında mahrem duygusunun korunmasına yardımcı olacak özellikte olmalıdır. Doğum sonrasında da mevcut olan dikiş bölgelerini rahatsız etmeyecek kıyafetlerin seçilmesi faydalıdır. Gecelik veya pijama takımı, doğum elbisesi, gecelik-sabahlık, çorap gibi ihtiyaçlardan birkaç adet bulundurulmalıdır.
  • Kişisel eşyalar: Rahat hareket edebilmek için terlik, gerekli hijyeni sağlamak için diş fırçası, diş macunu, tarak, ihtiyaç duyulabilecek toka çeşitleri, ıslak mendil, meme ucu kremi, nemlendirici, şampuan, havlu, kullanılıyorsa lens veya gözlük gibi kişisel ürünler doğum çantasında bulunmalıdır. Ayrıca, doğum sonrasında meydana gelecek kanamalar nedeniyle birkaç paket ped gerekecektir.
  • İç çamaşırları: Doğum öncesinde ve sonrasında sıkça iç çamaşırlarının değiştirilmesine ihtiyaç duyulur. Hastanede kalınacak süreye bağlı olarak ortalama 3-4 adet rahat ve külot, birkaç adet emzirme sutyeni alınmalıdır.
  • Kozmetik ürünler: Doğum sürecinde dahi olsa her kadın bakımlı ve güzel görünmek ister. Bunun için, doğum çantasında birkaç kozmetik ürünün bulunması yeterli olacaktır.
  • Egzersiz veya masaj ürünleri: Özellikle normal doğum öncesinde pilates topu ile egzersiz yapmak ve aromaterapi masaj yağlarıyla rahatlama sağlamak faydalıdır. Tercihe göre hastaneye gitmeden önce kadının doğuma odaklanabilmesini sağlayacak kişisel rahatlama ürünleri doğum çantasına dahil edilebilir.
  • Elektronik eşyalar: Doğum anını ölümsüzleştirmek ve iletişim sağlayabilmek için fotoğraf makinesi, kamera, cep telefonu, şarj aletleri bulundurulmalıdır.

Bebek için gereken eşyalar şunlardır:

  • Kıyafet: Yeni doğan bebeklerin sık sık üstünün değiştirilmesi ve bu nedenle gereken kıyafetlerin her birinden 3-4 adet bulundurulması gerekebilir. Zıbın takımları, tulum, çıtçıtlı body, eldiven, şapka, çorap ve battaniye ihtiyaç duyulan temel kıyafetlerdir.
  • Alt değiştirme ürünleri: Bez değişimleri için ıslak mendil veya pamuk, gereken miktarlarda yeni doğan bezi doğum çantasında bulundurulmalıdır.
  • Kişisel bebek ürünleri: Doğumdan hemen sonra bebeğin anne sütü ile beslenmesi tercih edilir. Ancak, bazı durumlarda ihtiyaç halinde biberon veya emzik gibi eşyalar istenebilir. Bu ürünlerin doğum çantasında bulundurulması bir tercihtir, sonradan edinilebilir.
  • Araç koltuğu: Hastane çıkışında bebeğin araç içerisinde güvenle seyahat edebilmesi için yeni doğan standartlarına uygun bir koltuk gerekir.

Refakatçi için gerekenler ise şöyledir:

  • Kıyafet: Refakatçinin annenin ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için rahat kıyafetler tercih etmesi ve yedek birkaç eşyanın bulunması faydalı olacaktır.
  • Kişisel eşyalar: Yaklaşık 2 gün boyunca hastanede kalınması halinde ağız bakım ürünleri, kozmetik eşyalar ve banyo malzemeleri gerekecektir. Özellikle ayakların rahatsız olmaması adına mutlaka terlik bulundurulmalıdır.
  • Elektronik eşyalar: Refakatçinin kendine ait vakitlerini değerlendirebilmesi adına telefon, tablet, şarj aletleri, kitap, dergi gibi eşyalar bulundurulabilir.
  • Atıştırmalık yiyecek ve içecekler: Doğum yapan kadının yiyebileceği ve içebileceği gıdalar sınırlı olsa da, refakatçiler için doğum çantası içerisinde atıştırmalık besinler bulundurulabilir.